Βιβλιοπαρουσίαση

Δημόκριτος

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

H Ζωή και το Έργο του – Τα Θεμέλια της Ατομικής Θεωρίας, Εκδόσεις Ζήτρος, Αθήνα 2004, σελ. 394 

dem

Ο Δημόκριτος είναι ο τελευταίος μεγάλος κοσμολόγος στη μακρά σειρά των προσωκρατικών φυσικών φιλοσόφων, όπως τους αποκαλεί ο Αριστοτέλης και ο πρώτος καθολικός νους στην ιστορία της Φιλοσοφίας. Στο έργο του συμπυκνώνει όλη την προσπάθεια των προδρόμων του να ορίσουν το είναι του κόσμου και το νόημα του όντος. Χαρακτηρίζεται ως ο μεγάλος συνθετικός νους του 5ου αιώνα αφού εστιάζεται σε όλη την κατακτημένη ως τότε γνώση στο σύνολο της.

Το κοσμολογικό πρόβλημα όμως στη δική του σκέψη βρίσκει την καταληκτική του έκφραση, η ατομική θεωρία κλείνει την προσωκρατική αναζήτηση περί της ουσίας του κόσμου δηλαδή το ερώτημα τι είναι κόσμος, για το ον και την ουσία.

Σε αυτή την διεισδυτική και ουσιαστική παρουσίαση του έργου του κορυφαίου κοσμολόγου της αρχαιότητας ο αναγνώστης θα βρει εκτός μια καλοδουλεμένη νεοελληνική μετάφραση έργο του εξαίρετου Σταύρου Γκιργκένη και μια σειρά από αναλύσεις και πληροφορίες από τον μεταφραστή και επιμελητή της έκδοσης και από τον ομότιμο καθηγητή φιλοσοφίας Βασίλειο Κύρτσο.