Βιβλιοπαρουσίαση

Πυθαγόρας: Η Ζωή και η Διδασκαλία του

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Strohmeier J. - Westbrook P., Πυθαγόρας: Η Ζωή και η Διδασκαλία του, Εκδόσεις Αρχέτυπο, Αθήνα, 2004, σελ. 144

pythagoras

Με το παρόν βιβλίο με τίτλο Πυθαγόρας: Η Ζωή και το Έργο του των John Strohmeier και Peter Westbrook οι εκδόσεις Αρχέτυπο εγκαινιάζουν μια νέα σειρά βιβλίων με την ονομασία Πλοηγός μέσα από την οποία ο αναγνώστης θα κάνει μια πρώτη γνωριμία με θέματα και πρόσωπα διαχρονικά και άκρως ενδιαφέροντα.

 Όλοι γνωρίζουμε ή έχουμε διαβάσει κάτι για τον Πυθαγόρα, τον μεγάλο αυτό φιλόσοφο και δάσκαλο του αρχαίου κόσμου. Για τη ζωή και τις ιδέες του κυκλοφορούν πολλά βιβλία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Για πρώτη, όμως, φορά παρουσιάζεται το έργο του Πυθαγόρα και η ζωή του κατά τρόπο τόσο άμεσο και περιεκτικό.

Οι δυο συγγραφείς καταφέρνουν μέσα σε λίγες σελίδες να παρουσιάσουν μια πιστή εικόνα του Πυθαγόρα, βασισμένη στα πιο τεκμηριωμένα μέχρι σήμερα ιστορικά στοιχεία, όπως επίσης μια πανοραμική και ταυτόχρονα μεστή καταγραφή της διδασκαλίας του στους μαθητές του και εν γένει της πυθαγόρειας παράδοσης.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι το πλαίσιο, η κεντρική ιδέα που διατρέχει όλο το βιβλίο, η οποία μας εφιστά την προσοχή σε κάτι πολύ σημαντικό: «Οι διδασκαλίες του Πυθαγόρα έχουν αξιοσημείωτη εφαρμογή στην κατανόηση όχι μόνο των πηγών του πολιτισμού μας, αλλά και εκεί όπου πιθανόν κατευθύνεται (ο πολιτισμός μας) ή μπορεί να χρειάζεται να κατευθυνθεί. Για να το εκτιμήσουμε όμως αυτό, πρέπει να κατανοήσουμε τον Πυθαγόρα με σύγχρονους όρους».