config

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Σχολή Κοσμικής Συνείδησης
Σχολή Εσωτερικής Φιλοσοφίας και Ανάπτυξης

 

iamvlichos.gr
Κατάλογος και δικτυακό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων: "Ιάμβλιχος"

 

archive.gr
Αρχείο μελετών για τον Πολιτισμό...και άλλα!

Σελήνη - Ζώδια

Aquarius
Sun in Aquarius
0 degrees
Aries
Moon in Aries
3 degrees
Waxing Crescent Moon
Waxing Crescent Moon
4 days old
Powered by Saxum

Εκδόσεις Ιάμβλιχος

Το Κοσμικό Δόγμα
Το Κοσμικό Δόγμα
Τσάκρα
Τσάκρα
Οι Σμαράγδινοι Πίνακες του Θωθ
Οι Σμαράγδινοι Πίνακες του Θωθ

Νέα-Εκδηλώσεις

Ενημερωθείτε για πρόσφατες δημοσιεύσεις, δρώμενα και εκδηλώσεις.
captcha 

Ψυχολογία

Οι Ορίζοντες της Συνείδησης

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

Η λέξη «συνείδηση» αποτελεί μια από τις πλέον συχνά χρησιμοποιούμενες λέξεις παγκοσμίως. Ταυτόχρονα όμως η έννοια της συνείδησης είναι μια από τις πλέον δύσκολες στο να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να την προσδιορίσει είναι σαν να ξεφεύγει μέσα από τα «χέρια» του, όπως ακριβώς θα συνέβαινε αν προσπαθούσε να πιάσει με το χέρι του το νερό ή τον αέρα.

Άτομο, Ομάδα, Κόσμος

Έτσι κάθε ορισμός της συνείδησης μοιάζει να προσδιορίζει μόνο μια όψη της αφήνοντας τις άλλες να ξεγλιστρήσουν.

oriz1Μοιάζει να προσπαθεί κάποιος να περιορίσει την ίδια τη ζωή μέσα σε μερικές λέξεις κι αυτό είναι αδύνατον, καθώς η ζωή είναι κάτι πέρα από τις λέξεις. Η συνείδηση απλά υπάρχει και λειτουργεί όπως ακριβώς και ο αέρας που αναπνέουμε. Μπορούμε να αναπνέουμε τον αέρα και να ζούμε από αυτόν, αλλά δεν μπορούμε και ούτε έχει νόημα να τον πιάσουμε με τα χέρια μας. Και όσο περισσότερο προσπαθούμε να τον πιάσουμε τόσο πιο πολύ μας ξεφεύγει. Ίσως τελικά και η συνείδηση να λειτουργεί με ανάλογο τρόπο: μπορούμε να τη βιώνουμε, αλλά δεν μπορούμε, ούτε και έχει νόημα, να την ορίσουμε και να την περιορίσουμε σε άκαμπτα νοητικά καλούπια.

Στη συνέχεια θα κάνουμε ένα ταξίδι προσπαθώντας να γνωρίσουμε τη φύση της συνείδησης και θα προσπαθήσουμε να αφουγκραστούμε τους «κτύπους» της καρδιάς της. Και ίσως τελικά καταφέρουμε να πάρουμε μια μικρή «γεύση», μια φευγαλέα εντύπωση, ένα αποτύπωμα μέσα μας για τη φύση του μεγαλύτερου μυστηρίου της ζωής. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Περισσότερα...

Ex umbra in solem: Από την σκιά στο φως

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

Από την σκιά στο φως! Ποιος δεν επιθυμεί να ξεφύγει από την σκιά του σκότους, όταν εμφανιστεί το φως; Είναι μια διαδικασία πνευματικής κίνησης και έρχεται στο προσκήνιο στην πνευματική σφαίρα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Το παρατεταμένο σκοτάδι καθιστά την αυγή ακόμη πιο ευπρόσδεκτη. Η ανάδυση του φωτός, όταν απομακρύνονται σκιές και η θέρμη των ακτίνων του ήλιου που διεισδύουν στη ζωή, ανυψώνει ακόμη και την σκοτεινότερη διάθεση σε ένα πιο χαρούμενο και αισιόδοξο πνευματικό πλαίσιο. Η λάμψη του ηλιακού φωτός αγγίζει όλα τα πλάσματα που δεν το αποφεύγουν και δεν απομακρύνονται στην παρουσία του.

Στον πνευματικό χώρο το φως της γνώσης είναι εξίσου σημαντικό. Αφαιρεί τις σκιές της αμφιβολίας και της απελπισίας, γιατί η γνώση είναι διαφωτισμός. Η άγνοια είναι η σκιά του φοβερού σκοταδιού, η έλλειψη γνώσης. Το φως μέσα και έξω ωθεί τις αδρανοποιημένες ελπίδες και επιθυμίες να εκπληρωθούν στο φως της ολοκλήρωσης.

Ωστόσο, ο άνθρωπος δεν μπορεί να βρει την ολοκλήρωση στην μοναχική απόλαυση, στερώντας τους άλλους από την ευλογία που απολαμβάνει. Το άθροισμα της τελειότητας βρίσκεται στην μοιρασιά. Η ανθρώπινη ύπαρξη ολοκληρώνεται, μοιράζοντας γύρω της τα χαρίσματα του νεοαποκτηθέντος φωτός, τους θησαυρούς μιας ακτινοβόλας φωτεινότητας που ξεπερνά τις νοητικές εικόνες που δημιουργούνται από τις κατώτερες λειτουργίες του νου. Ολοκληρώνεται αποσύροντας τον νου από την δεισιδαιμονία, από τις ακάθαρτες και σκοτεινές νοητικές ρωγμές, από την σκλαβιά σκοτεινών παρορμήσεων. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να εξυψωθεί στο φως, όπως ο Φοίνικας, στις ανώτερες σφαίρες, εκεί όπου τίποτα δεν μπορεί να σκιάσει ό,τι έχει φωτιστεί από το φως του ήλιου και το ακόμη δυνατότερο φως της ψυχής. Αυτή είναι η κληρονομιά του ανθρώπου.

Βέβαια, υπάρχουν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι δεν θέλει κανείς διαρκώς το φως του ήλιου, ότι χρειάζεται την αναζωογόνηση της σκιάς. Ο νους συχνά χρησιμοποιεί αυτή την δικαιολογία για να απορρίψει τις ευθύνες που συνεπάγεται η πορεία προς το φως και την ολοκλήρωση. Αναμφίβολα μέσα στην ύλη χρειάζεται η ισορροπία μεταξύ φωτός και σκοταδιού, άλλωστε η ίδια η γη περιστρέφεται μπρος στο φως το ήλιου, παράγοντας αέναα φως και σκοτάδι. Όμως το ανθρώπινο πεπρωμένο βρίσκεται πέρα από την κυκλική εναλλαγή, πέρα από τις επιφυλάξεις της προσωπικότητας και τα σκοτάδια της ψυχής του σε μια σταθερή πορεία προς το φως. Το αιώνιο πνευματικό φως είναι ο τελικός προορισμός και εκεί δεν υπάρχει πλέον σκοτάδι. Η θνητή φύση που ενοικεί στις σκιές χρειάζεται το φως της καθαρότητας στην καρδιά, προκειμένου να εξελιχθεί. Μόνον εκείνος που είναι πρόθυμος να καθαριστεί, θα περάσει από τη σκιά στο φως σε μια ανοδική πορεία που θυμίζει τα λόγια του Λάο Τσε:

Όσο ψηλώνει ο ήλιος τόσο μικρότερη είναι η σκιά που ρίχνει.

Για την πορεία προς το φως χρειάζεται, όμως, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο να ασχοληθεί η ανθρωπότητα με το ζήτημα της σκιάς.

Ο ορισμός της σκιάς

Ο ψυχολόγος Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ (1875-1961) ήταν εκείνος που προσπάθησε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην ψυχολογία και την πνευματικότητα. Μία από τις συναρπαστικότερες ιδέες του είναι η σκιά, την οποία περιγράφει ως κατώτερες πτυχές της ψυχής, απωθημένες όψεις για τις οποίες ο άνθρωπος δεν είναι ιδιαίτερα υπερήφανος ή απλά δεν είναι ενήμερος. Η σκιά αντιπροσωπεύει πιθανώς επιθυμίες απωθημένες από την συνείδηση ή την κριτική διερεύνηση του νου. Θα μπορούσε να είναι κάποια παράξενη ή μη υγιής παρόρμηση την οποία σταματούν οι δυνάμεις του πολιτισμού. Τα περιεχόμενα της σκιάς περιλαμβάνουν γνωστές και άγνωστες πτυχές του εαυτού.

Το Eγώ, το ασυνείδητο και το περιβάλλον να παίζουν συνήθως σημαντικό ρόλο στην έκφραση ή καταστολή τέτοιων περιεχομένων. Όταν η συνείδηση έρχεται αντιμέτωπη με το εγώ, τότε μπορεί να ενσωματωθεί στην συνείδηση η ασυνείδητη σκιά, επιφέροντας ένα βαθμό αυτογνωσίας. Ως επί το πλείστον, όμως, η σκιά βρίσκεται πέρα από το κατώφλι της επίγνωσης.

Ο Καρλ Γκ. Γιουνγκ ερμηνεύει την σκιά μέσω της ιδέας του αρχέτυπου:

Όταν η σκιά εμφανίζεται ως αρχέτυπο ... είναι πολύ πιθανό να αναγνωρίσει ο άνθρωπος το σχετικό κακό της φύσης του, αλλά είναι σπάνια και συγκλονιστική εμπειρία να κοιτάξει κανείς κατά πρόσωπο το απόλυτο κακό.

Η σκιά στην τέχνη και τον λαϊκό πολιτισμό

Ο Γιουνγκ τονίζει, επίσης, την σημασία της εξωτερίκευσης του υλικού της σκιάς μέσω κοινωνικά αποδεκτών καναλιών, προκειμένου να αναδυθεί το εγγενές σκοτάδι στο φως. Μέσω της αναπαραστατικής δύναμης της τέχνης το Εγώ είναι ικανό να ενσωματώνει και όχι να καταστέλλει δυσάρεστες υποσυνείδητες παρορμήσεις. Όταν απλώς καταπιεστεί, η σκιά βρίσκει τον δρόμο της προς την επιφάνεια μέσα από τις ρωγμές της ψυχής και αναδύεται με ανησυχητικό τρόπο.

Η δυναμική της απώθησης μπορεί να οδηγήσει σε σκληρή μεταχείριση του περιβάλλοντος ή για παράδειγμα, στο τρομακτικό ξέσπασμα παιδεραστίας ευυπόληπτων πολιτικών, ιερέων, μοναχών και άλλων επιφανειακά αξιοσέβαστων προσώπων. Από την άλλη, θετικό παράδειγμα θετικής ενσωμάτωσης της σκιάς είναι ο επινοητικός καλλιτέχνης που ασχολείται με δραματικά θέματα, όπως για παράδειγμα ο Ολλανδός ζωγράφος Ιερώνυμος Μπος.

Ο Ελβετός ψυχολόγος ανακαλύπτει διασκεδαστικές πτυχές της σκιάς στα αποκριάτικα κοστούμια ή στους χαρακτήρες κόμικς. Το ίδιο συμβαίνει θα λέγαμε στον κινηματογράφο ή σε τηλεοπτικές σειρές, όπου απεικονίζονται με τη μορφή σάτιρας αδίστακτοι μεγιστάνες και μεγαλομανείς προσωπικότητες. Σατιρίζοντας το ανόητο, η έβδομη τέχνη απομακρύνει το κακό από την πραγματικότητα και το παραδίδει στο επίπεδο της φάρσας.

Ο Γιουνγκ προφανώς είχε καλή αίσθηση του χιούμορ και πιθανότατα θα απολάμβανε την έβδομη τέχνη και τέτοιου είδους τηλεοπτικές εκπομπές. Ουσιαστικά θεωρεί ότι το απωθημένο τμήμα της σκιάς είναι δυνητικά επικίνδυνο για τον Εαυτό και την κοινωνία. Ενσωματώνοντας τις σκοτεινές μας παρορμήσεις, αποκτάμε κάποιο βαθμό κυριαρχίας πάνω τους. Τουλάχιστον, αυτή είναι η θεωρία του Γιουνγκ. Οι επικριτές του λένε ότι οι υπερβολικά απειλητικές ιδέες στις τέχνες και τα μέσα ενημέρωσης αρνητικά, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

Περισσότερα...

Μετασχηματισμοί του libido

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά

Tην ιδέα της ενέργειας του libido (λίμπιντο) εισήγαγε για πρώτη φορά ο Ζίγκμουντ Φρόιντ (Sigmund Freud) ως "ιντ". Υπό αυτή την έννοια ανήκει σε κείνη την ψυχολογική φάση κατά την οποία το άτομο αναλαμβάνει διάφορους ρόλους προκειμένου να ζευγαρώσει και να επεκτείνει την αθανασία του[1]. Ο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ (Carl Gustav Jung), διευρύνοντας την ιδέα, όρισε το libido ως ελεύθερη δημιουργική ή ψυχική ενέργεια, την οποία πρέπει να χρησιμοποιήσει το άτομο στη διαδικασία της προσωπικής του ανάπτυξης μέσω της εξατομίκευσης.

Περισσότερα...

Βασιλιάς, Πολεμιστής, Μάγος, Εραστής: Τα τέσσερα αρχέτυπα της αρσενικής ψυχής

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Οι τέσσερεις Ισχυροί υπάρχουν σε κάθε άντρα. Τέλεια ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει, μονάχα στην παγκόσμια αδελφότητα της Εδέμ. Ο συμπαντικός Άνθρωπος ας είναι αιώνια δοξασμένος, Αμήν. -Γουίλιαμ Μπλέικ: The Four Zoas

Περισσότερα...

Γέλιο: Πολύτιμη Αξία στη Ζωή μας

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Το γέλιο συνιστά πηγή χαράς και υγείας αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για τον άνθρωπο. Τα παρόν κείμενο αποτελεί μια μελέτη για αυτόν τον αέναο σύντροφο του ανθρώπου, βασισμένο τόσο σε επιστημονικά στοιχεία, όσο και σε διαπιστώσεις των εσωτερικών παραδόσεων του κόσμου.

Περισσότερα...

Κατάθλιψη: τέλος ή αρχή;

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Κατάθλιψη, είναι μια λέξη που ακούγεται πολύ στην εποχή μας. Πόσοι όμως γνωρίζουμε τί πραγματικά είναι η κατάθλιψη, τα αίτιά της και τα συμπτώματά της; Και κυρίως πόσοι γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζοντας την κατάθλιψη αναγεννιόμαστε και συνεχίζουμε τη ζωή μας πιο δυνατοί;

Περισσότερα...

Επιθανάτιες εμπειρίες

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Καθημερινά περνούν την πύλη του θανάτου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Παρόλο που ο θάνατος είναι αναπόφευκτο και άρρηκτα δεμένο με τη φύση γεγονός, ο άνθρωπος συνήθως τον φοβάται, καθώς «η άλλη πλευρά» είναι κάτι άγνωστο για τους περισσότερους, ανεξερεύνητο με ακαδημαϊκές μεθόδους, γεγονός που δυσχεραίνει τη δυνατότητά μας να επιβεβαιώσουμε σχετικά με το τι συμβαίνει μετά το δρασκέλισμα του κατωφλίου.

Περισσότερα...

Αυτόματη Γραφή

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Περιπτώσεις στις οποίες το υποσυνείδητο, η τηλεπάθεια ή ένας νεκρός φαίνεται να καθοδηγεί το χέρι ενός συγγραφέα ή ζωγράφου, είναι μεταξύ των συναρπαστικών ζητημάτων που φέρνουν σε αμηχανία, την ψυχική έρευνα.

Περισσότερα...

Ο Jung και η Γέννηση της Αστρολογικής Ψυχολογίας

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Ήταν ο Ελβετός ψυχαναλυτής Kαρλ Γκούσταβ Γιουνγκ (Carl G. Jung) που πρώτος αναγνώρισε την δυνατότητα χρήσης της αστρολογίας ως εργαλείο διερεύνησης του βάθους της ανθρώπινης ψυχής. Κατά την διάρκεια της ζωής του ο Καρλ Γκ. Γιουνγκ αναφέρει σε πολυάριθμα γραπτά τον βαθύ του σεβασμό για την αστρολογία. Πίστευε πως, η αστρολογία είχε να προσφέρει πολλά στην ψυχολογία και όπως είχε παραδεχτεί αρκετές ήταν οι φορές που την χρησιμοποίησε στο αναλυτικό του έργο με ασθενείς.

Περισσότερα...

Τα 'Ονειρα στην Ιστορία και την 'Ερευνα

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

«Για τον Κ. Γκ. Γιουνγκ, τα όνειρα ήταν ένα είδος αμερόληπτης φωτογράφησης της ασυνείδητης ζωής». Από τον αρχαίο κόσμο μέχρι τις μέρες μας, τα όνειρα θεωρήθηκαν τολμήματα σε ένα μυστηριακό άλλο κόσμο.

Raymont de Becker

Περισσότερα...

Σκέψη από την καρδιά

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Ακουμε να μιλούν για αυτήν, συχνά, θεωρούμε αυτονόητο τι σημαίνει καρδιά. Όχι εκείνη η καρδιά της ανατομίας αλλά αυτή που νιώθει, διαισθάνεται πίσω από τις μορφές την ουσία των πραγμάτων. Την χρησιμοποιούμε στις εκφράσεις μας. Αυτό που με εντυπωσίασε όμως είναι ότι όταν διερωτήθηκα τι σημαίνει, καρδιά δεν είχα συνείδηση σε τι ακριβώς αναφέρομαι.

Περισσότερα...