config

Νέα-Εκδηλώσεις

Ενημερωθείτε για πρόσφατες δημοσιεύσεις, δρώμενα και εκδηλώσεις.
captcha 

'Ολα τα Άρθρα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Σχολή Κοσμικής Συνείδησης
Σχολή Εσωτερικής Φιλοσοφίας και Ανάπτυξης

iamvlichos.gr
Κατάλογος και δικτυακό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων: "Ιάμβλιχος"

archive.gr
Αρχείο μελετών για τον Πολιτισμό...και άλλα!

Σελήνη - Ζώδια

Cancer
Sun in Cancer
2 degrees
Aquarius
Moon in Aquarius
18 degrees
Waning Gibbous Moon
Waning Gibbous Moon
18 days old
Powered by Saxum

Εκδόσεις Ιάμβλιχος

Αστρολογία

Ωροσκόπος: Η Πύλη της Συνείδησης

Ο ωροσκόπος συμβολίζει το σημείο που ανατέλλει στον ορίζοντα τη στιγμή της γέννησής μας. Κατ αυτόν τον τρόπο γίνεται ο εστιακός φακός μέσω του οποίου χρωματίζεται η ζωή μας.

Καθένας μας επηρεάζεται από το ανατέλλον του σημείο στον πλανητικό ουράνιο θόλο, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζονται και οι προσδοκίες μας για το μέλλον. Ο ωροσκόπος, από πολύ παλιά, θεωρείται τρόπος ανακάλυψης της προσωπική μας έκφρασης μέσω του εγώ. Και σαν εγώ θεωρούμε την αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας.

Αν κοιτάξουμε λίγο βαθύτερα, θα καταλάβουμε πόσο βασίζεται η αντίληψή μας στην αλληλεπίδραση της ύπαρξής μας και του εξωτερικού κόσμου μέσα στον οποίο προσπαθεί να εκδηλωθεί. Έτσι, ο ωροσκόπος συμβολίζει την προσωπικότητα του ατόμου, γιατί η προσωπικότητα είναι απλά το μέσο με το οποίο ο εσώτερος εαυτός έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Όταν δεν χρησιμοποιείται ο ωροσκόπος όπως πρέπει, αυτή η σχέση μεταξύ εσώτερης ύπαρξης και εξωτερικού κόσμου παρερμηνεύεται.

Αν χρησιμοποιούσαμε τον ωροσκόπο σωστά, επιτρέποντας να εστιάσουμε τον προσωπικό γενέθλιο χάρτη μας σε εκείνο το κοσμικό συνειδησιακό σημείο που συμπλέει περισσότερο μαζί μας έτσι ώστε να ρυθμίσει την εισροή και εκροή πληροφοριών και εμπειριών που φθάνουν σε εμάς, τότε, θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σε μία συνειδητοποίηση όλων όσων ζητάμε στη συγκεκριμένη μας ενσάρκωση. Όμως, πώς αλήθεια μπορούμε να ρυθμίσουμε την εισροή και εκροή γεγονότων στη σχέση μας με τον εξωτερικό κόσμο, πάνω στον οποίο λίγο έλεγχο έχουμε;

Συχνά μελετάμε τον ωροσκόπο με στόχο να βελτιώσουμε τη ζωή μας και να αυξήσουμε τη συμβολή μας στην εξέλιξη του ανθρώπινου γένους, ξεχνώντας όμως τη σημασία του. Θέλοντας να έχουμε μια πλήρη εικόνα του ωροσκοπίου μας είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε και τον ωροσκόπο μας καθώς και τις θέσεις-όψεις των πλανητών που απαρτίζουν το γενέθλιο χάρτη μας. Κάθε προσωπικός χάρτης περικλείει ένα σύνολο δυνατοτήτων που χρειάζεται το άτομο για μια ολοκληρωμένη ζωή. Ο ωροσκόπος αποτελεί έκφραση της προσωπικής πραγματικότητας του καθένα.

Αν σκεφτούμε πως ο κόσμος απαρτίζεται από ένα σύνολο ατόμων, ο ωροσκόπος φανερώνει την αληθινή δομή της κοσμικής πραγματικότητας. Όμως, η πραγματικότητα των ατόμων λειτουργεί ανάλογα με εκείνο που έρχονται σε επαφή και που δίνει στον κόσμο την πραγματική του όψη. Τότε ο ωροσκόπος γίνεται «κατώφλι» στην κατανόηση της πραγματικότητας –όχι μέσω του ενδεχομένου που είναι ικανός να πετύχει, αλλά μάλλον μέσω της πεμπτουσίας που προσεγγίζει.

Ο ωροσκόπος σαν «κατώφλι» γίνεται το φίλτρο ανάμεσα σε αυτά που υπάρχουν στο γενέθλιο χάρτη και εκείνα που βρίσκονται στον εξωτερικό κόσμο. Μπορεί να αισθανόμαστε μέσα μας δυνατότητες που για κάποιους ανεξακρίβωτους λόγους, νιώθουμε ανίκανοι να εκφράσουμε. Ο ωροσκόπος είναι εκείνος που συγκεντρώνει όλες αυτές τις σκέψεις, αισθήματα, ιδέες και δραστηριότητες, για να μπορέσουμε τελικά να αναπτύξουμε μία νοήμονα έκφραση σε ένα νοήμονα κόσμο. Ο ωροσκόπος είναι το φίλτρο μέσω του οποίου μπορούμε να κερδίσουμε τον έλεγχο του εαυτού μας.

Είναι πολλά αυτά που συγκροτούν την εσώτερη ύπαρξη ενός ατόμου -άλλα προσωπικά και άλλα όχι. Μπορούμε να διατηρήσουμε μέσα μας φανερές μνήμες περασμένων εμπειριών, τη γνώση (προσωπική και απρόσωπη) που αποκτήσαμε, καθώς και μια αίσθηση του πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Απλά, οι διαφορετικές πλανητικές θέσεις και όψεις καθρεφτίζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται όλα αυτά η εσώτερή μας ύπαρξη. Όταν μελετάμε τον εσωτερικό μας κόσμο, είναι σαν να βλέπουμε το μισό της εικόνας. Ο ωροσκόπος φέρνει και τις δύο σε επαφή. Ο ωροσκόπος συγκεντρώνει την προσοχή του εγώ και την ταυτότητά μας σε εκείνες τις  περιοχές, στις οποίες μπορούμε να είμαστε αληθινά ο εαυτός μας.

Στην πορεία της ζωής δεχόμαστε μερικά πράγματα και απορρίπτουμε κάποια άλλα. Ζούμε συνεχώς τη διαδικασία της ανταλλαγής ή τη ροή γιν και γιανγκ, που αναπλάθει σταθερά την προσωπικότητα. Ο ωροσκόπος γεφυρώνει το κενό ανάμεσα στον εσωτερικό άνθρωπο και τον κόσμο που πρέπει να αντιμετωπίσει -τα εξωτερικά βιώματα. Για να πετύχει κανείς μια συγκεκριμένη κατάσταση ύπαρξης, πρέπει να είναι ικανός να συσχετίζει όλα όσα πηγάζουν από τον εαυτό του με μία ευρύτερη πραγματικότητα από εκείνη που είναι σε θέση να συλλάβει. Αν δεν υπάρχει κανένας τρόπος εκδήλωσης «όλων όσων έχουμε μέσα μας», τότε μπορεί να διαποτίσει την ψυχή μας ένα αίσθημα απελπισίας, μη ολοκλήρωσης και μοναξιάς. Ο ωροσκόπος λειτουργεί όπως μία ζυγαριά, έτσι ώστε στο τέλος, και μέσω της επαφής με το εξωτερικό περιβάλλον, να γίνουν κατανοητά αυτά που έχει μέσα του το άτομο.

Σε ό,τι αφορά στη συνείδηση, ο ωροσκόπος είναι το κεντρικό σημείο. Μαγνητίζει και καθοδηγεί τον υπόλοιπο χάρτη σε εκείνες τις εμπειρίες που είναι απαραίτητες για να έρθει σε επαφή η εσώτερη ύπαρξη με το εξωτερικό περιβάλλον. Αν χρησιμοποιηθεί σωστά, το άτομο μπορεί να βιώνει τις εμπειρίες που ανταποκρίνονται στις ιδιότητες του ωροσκόπου του. Με αυτό τον τρόπο, ο ωροσκόπος μαγνητίζει τη συνείδηση και τη συγκεντρώνει σε διαφορετικά σημεία στο χωρόχρονο, έτσι ώστε να μπορεί να έρθει σε επαφή με αυτά που χρειάζεται να απορροφήσει ή να δεχτεί από την παγκόσμια συνείδηση, χωρίς την εμπειρία πρόσθετων παρεμβάσεων από άσχετους κραδασμούς, γεγονότα ή περιστάσεις. Όταν το άτομο χρησιμοποιεί τον ωροσκόπο όπως πρέπει, είναι εύκολο να εναρμονιστεί, τόσο με το εαυτό του όσο και με το περιβάλλον.

Υγιής χρήση του ωροσκόπου γίνεται όταν ο άνθρωπος καταλαβαίνει πως ο κόσμος έχει πολλά να προσφέρει σε εκείνον ο οποίος δεν απομακρύνεται από το κέντρο του. Με τη σειρά του και το άτομο μπορεί να προσφέρει από αυτό το κέντρο πολλά στο σύμπαν. Αυτό που έχει σημασία για μας είναι ότι κάθε προσωπική συνειδητή άποψη πρέπει να έχει ένα ατομικιστικό πλαίσιο, αν θέλει να είναι σημαντική.

Ο ωροσκόπος παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην εκπλήρωση του καρμικού μας προορισμού. Ορισμένοι εκπληρώνουν ένα μεγάλο μέρος του βαρύτερου κάρμα τους νωρίς στη ζωή, ενώ άλλοι έχουν την τάση να σέρνουν τα καρμικά τους βάρη μέχρι να γεράσουν. Υπερνικώντας τις αρνητικές συνέπειες των αιτιών του παρελθόντος και μαθαίνοντας πώς να μεταβάλλουμε τα πρότυπα σε μια πιο θετική και γόνιμη έκφραση, είναι πλέον ζήτημα αντίληψης το πώς θα συγκεντρωθούμε σε εκείνες τις συνθήκες που χρειάζεται να αλλάξουν. Έχει σημασία να προσαρμοζόμαστε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του κόσμου γύρω μας, αλλά πιο σημαντικό είναι να διαλέγουμε εκείνες που θεωρούμε ότι επηρεάζουν άμεσα την εξέλιξη του ατομικού κάρμα. Με αυτόν τον τρόπο, ο ωροσκόπος γίνεται η είσοδος που οδηγεί στην αποδοχή και έκφραση εκείνου για το οποίο προορίζεται η ύπαρξή μας.

Η έννοια του κάρμα σαν αιτία για τη μετενσάρκωση της ψυχής στολίζει την αστρολογία με τις γοητευτικές πινελιές του ουσιαστικού νοήματος της ζωής. Βρισκόμαστε όλοι εδώ για να διδαχθούμε, δοκιμάζοντας διάφορες εμπειρίες, ώστε να κερδίσουμε την κατανόηση που οδηγεί τελικά την εξέλιξη. Δίχως εμπειρία δεν υπάρχει εξέλιξη. Και οι εμπειρίες μας εστιάζονται μέσω του συνειδησιακού σημείου που μας αποκαλύπτει ο ωροσκόπος. Με αυτόν τον τρόπο και μέσα από όλα όσα πρέπει να φιλτραριστούν στην προσωπικότητά μας μαθαίνουμε ποια είναι η θέση μας στον κόσμο.

 

MARTIN SCHULMAN, 1994, ΩΡΟΣΚΟΠΟΣ: Η Πύλη της Συνείδησης, Ιάμβλιχος, Αθήνα

Το παρόν Απόσπασμα αποτελεί προσφορά των Εκδόσεων Ιάμβλιχος

 

 Σύνδεση με άλλα Άρθρα της Αστρολογίας:

 

Ζώδια

Cancer m

Gemini m

taurus m

Aries m

scrpio m

Libra m

Virgo m

Leo m

Pisces m

Aquarius m

Capricorn m

Sagittarius m

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 •  Αστρολογία: Χθες Σήμερα Αύριο
 •  Ωροσκόπος: Η Πύλη της Συνείδησης