config

Νέα-Εκδηλώσεις

Ενημερωθείτε για πρόσφατες δημοσιεύσεις, δρώμενα και εκδηλώσεις.
captcha 

'Ολα τα Άρθρα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Σχολή Κοσμικής Συνείδησης
Σχολή Εσωτερικής Φιλοσοφίας και Ανάπτυξης

iamvlichos.gr
Κατάλογος και δικτυακό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων: "Ιάμβλιχος"

archive.gr
Αρχείο μελετών για τον Πολιτισμό...και άλλα!

Σελήνη - Ζώδια

Leo
Sun in Leo
2 degrees
Pisces
Moon in Pisces
27 degrees
Waning Gibbous Moon
Waning Gibbous Moon
18 days old
Powered by Saxum

Εκδόσεις Ιάμβλιχος

Διάστημα

Αναζήτηση Ζωής στο Σύμπαν

«Ένα σύμπαν με τέτοιο μέγεθος και τόσο μεγάλη ηλικία, με εκατοντάδες δισεκατομμύρια άστρα μόνο στον γαλαξία μας, πολλά από τα οποία διαθέτουν πλανητικά συστήματα, και εφόσον οι συνθήκες για την ανάπτυξη έμβιων όντων στη Γη δεν είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες, τότε θα πρέπει να βρίθει από ζωή. Θα πρέπει να περιλαμβάνει πλήθος νοήμονες πολιτισμούς, πολλοί από τους οποίους να  διαθέτουν τεχνολογία για διαστημικά ταξίδια και να μας έχουν ήδη επισκεφτεί. Επομένως, που βρίσκονται όλοι;» Το ερώτημα έθεσε στην παγκόσμια κοινότητα ο Ιταλός νομπελίστας φυσικός Ενρίκο Φέρμι (Enrico Fermi).

Οι Πιθανότητες

Η αναζήτηση εξωγήινης ζωής απασχολεί την ανθρωπότητα από τα αρχαία χρόνια. Ωστόσο, μόλις το 1961, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να προτείνει ο αστρονόμος Φρανκ Ντρέικ (Frank Drake) μια εξίσωση που εκτιμά τον αριθμό των πιθανών εξωγήινων πολιτισμών στον γαλαξία μας. Η εξίσωση που εμπλουτίζεται διαρκώς από νέες ανακαλύψεις, συνυπολογίζει παραμέτρους αστρονομικών δεδομένων και άλλων στοιχείων, που έχουμε αποκομίσει από την εξέλιξη της ζωής στη γη. Από όλο το γνωστό μας σύμπαν[1] και ειδικά στη γειτονιά του γαλαξία μας, σε ακτίνα απόστασης 50 ετών φωτός υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.500 πλανήτες[2] που βρίσκονται στη λεγόμενη βιώσιμη ζώνη, δηλαδή στην περιοχή κοντά σε ένα αστέρι όπου οι συνθήκες επιτρέπουν την ανάπτυξη ζωής παραπλήσιας με αυτή στη Γη.

 

Η Ανάπτυξη Ζωής στον Πλανήτη: Η Εξέλιξη των Πολιτισμών

Η μελέτη της εμφάνισης, ανάπτυξης και εξέλιξης της ζωής στη γη είναι το μέσο για να εκτιμήσουμε, τι περιμένουμε ότι θα συμβεί σε άλλους πλανήτες, υποψήφιους να φιλοξενήσουν ζωή.

Η επιστήμη αποδέχεται ότι το ορυκτό βασίλειο με την έννοια όλων των ανόργανων υλικών που υπάρχουν στο σύμπαν, είναι θεμέλιο για κάθε έμβιο ον. Η ζωή προϋποθέτει οργάνωση της ύλης, ώστε να εξυπηρετούνται οι βασικές λειτουργίες  του μεταβολισμού και της αναπαραγωγής. Θεμελιώδεις δομικές μονάδες της ζωής, είναι τα μεγαλομόρια RNA και DNA, τα οποία από μόνα τους έχουν μεγάλο βαθμό οργάνωσης.  Ξεκινώντας από τα υποτυπώδη έμβια, τους  ιούς, με την πιο απλή δομή και φτάνοντας στην οργανική πολυπλοκότητα των θηλαστικών με κορωνίδα τον άνθρωπο, ο βαθμός της τάξης αυξάνεται σε τεράστιο βαθμό.

Είναι αδιανόητο για τον κοινό νου να αντιληφθεί αυτή την οργάνωση στην ολότητά της. Αυτή η συγκλονιστικά πολύπλοκη τάξη της  ύλης σε ζωή και έλλογα όντα, χαρακτηρίζεται ως «θαύμα». Πρόκειται για ένα γεγονός που από ό,τι φαίνεται είναι εξαιρετικής σπανιότητας. Όμως, μέσα στην απειροσύνη του σύμπαντος ελπίζουμε ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα να επαναλαμβάνεται και αλλού. Είτε αυτό το «θαύμα» είναι τυχαίο γεγονός, είτε πρόκειται για «θεϊκό» σχέδιο, σε κάθε περίπτωση οι ενδείξεις που παρατηρούμε, από τα αρχαία απολιθώματα και από την εξέλιξη των ζωντανών ειδών, φανερώνουν ότι για να διαμορφωθεί ο άνθρωπος, χρειάστηκε να περάσουν περίπου 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτή η διαδικασία εξέλιξης άρχισε να  συμβαίνει περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια μετά από τον αρχικό σχηματισμό της  γης, που έχει ηλικία 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο ήλιος, η πηγή που θερμαίνει  και τροφοδοτεί με ενέργεια τη γη, θα συνεχίσει να ακτινοβολεί για περίπου 5,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν σβήσει. Τότε η γη δε θα έχει πλέον καμία σχέση με τον γεμάτο ζωή πλανήτη που γνωρίζουμε σήμερα. Κάθε μορφή γήινης ζωής όπως τη γνωρίζουμε σήμερα θα πάψει να υφίσταται.

Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο που ισχύει για τα πλανητικά συστήματα κάθε αστέρα, μπορούμε να προβλέψουμε για τους πλανήτες που ενδέχεται να φιλοξενούν ζωή, αν έχουν πολιτισμό και περίπου σε ποιο στάδιο εξέλιξης βρίσκεται.  Η εξίσωση του Ντρέικ  υπολογίζει το αποτέλεσμα για το πλήθος αυτών των εξωγήινων πολιτισμών στο γαλαξία μας από 20 έως 50.000.000. Έτσι, είναι εύλογο να ελπίζουμε ότι κάποιος πλανήτης στην κοντινή περιοχή του γαλαξία μας κατοικείται.

Βέβαια οι δυσκολίες για την επαφή με άλλους πολιτισμούς είναι οι αχανείς αποστάσεις του διαστήματος και ο συγχρονισμός, του εξωγήινου πολιτισμού με τον δικό μας[3].

 

Θεωρία Πανσπερμίας - Μεταφορά Ζωής στο Διάστημα

Η ζωή ξεκίνησε στον πλανήτη μας,  ή μήπως η δημιουργία των πρώτων μορφών ζωής συνέβη κάπου στο αχανές σύμπαν, πολύ πριν εμφανιστεί στη γη;  Οι επιστήμονες βεβαιώνουν ότι υπάρχουν «οχήματα» που μπορούν να μεταφέρουν ζωή, από πλανήτη σε πλανήτη. Τέτοιου είδους οχήματα είναι οι κομήτες που κινούνται σε τροχιές εντός του ηλιακού μας συστήματος, δεσμευμένοι από τη βαρύτητα του ηλίου. Είναι, επίσης, οι αποκαλούμενοι «ελεύθεροι» πλανήτες, που η ύπαρξή τους ανακαλύφθηκε πριν δέκα μόλις χρόνια. Το πλήθος τους είναι πολλαπλάσιο των αστέρων και «πλέουν» ελεύθεροι στο σύμπαν. Έτσι «μπολιασμένοι» από ένα ηλιακό σύστημα, μπορούν να μεταφέρουν ζωή σε κάποιο άλλο.

Το 1974 δύο Βρετανοί αστρονόμοι, ο Φρεντ Όυλ (Fred Hoyle) και ο Τσάντρα Βικραμσίνγκε (Chandra Wickramsinghe), πρότειναν την υπόθεση της πανσπερμίας, σύμφωνα με την οποία το σύμπαν βρίθει παντού από ζωή. Στήριξαν την υπόθεσή τους, στην επιβεβαίωση ότι ένα μεγάλο ποσοστό μεσοαστρικής σκόνης, αποτελείται από βασικές οργανικές χημικές ενώσεις, που συνιστούν βασικούς δομικούς λίθους για τη ζωή. Αναλύσεις του μετεωρίτη Αλλέντε, που έπεσε στο Μεξικό το 1969, έδειξαν ότι  τα φουλερένια, οργανικά μόρια που συνδέονται στενά με την προέλευση της ζωής,  έφτασαν στη γη με μετεωρίτες.

Επιχειρώντας να βρει άμεσα, απτές αποδείξεις για τη θεωρία της πανσπερμίας, ο Ινδός αστροφυσικός Τζαγιάντ Ναρλικάρ (Jayant Narlikar), του Πανεπιστημίου Πούνε (Pune) της Ινδίας, ανύψωσε αερόστατα σε μεγάλα ύψη (41 km), όπου ανίχνευσε μικροοργανισμούς που θεωρεί απίθανο να έχουν φτάσει τόσο ψηλά, προερχόμενοι από τη γη. Παρατήρησε, επίσης, ότι αρκετές επιδημίες εμφανίστηκαν ανεξήγητα, ταυτόχρονα, σε εντελώς απομακρυσμένες κι ασύνδετες περιοχές, φαινόμενο που ερμηνεύει με την υπόθεση ότι πρόκειται για βακτήρια εξωγήινης προέλευσης που διασκορπίστηκαν, πέφτοντας από τον ουρανό. 

Αρχικά, η θεωρία της πανσπερμίας, φαινόταν ακραία. Έρευνες όμως απέδειξαν ότι τα βακτήρια μπορεί να επιβιώσουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες θερμοκρασίας, πίεσης και ακτινοβολιών του ανοιχτού διαστήματος, που επικρατούν στους κομήτες, οπότε άρχισε να αντιμετωπίζεται με μικρότερη επιφυλακτικότητα. Σήμερα μια μερίδα της επιστημονικής κοινότητας θεωρεί πιθανό ότι το χταπόδι είναι εξωγήινης προέλευσης, καθώς δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους κλάδους του δένδρου εξέλιξης των υπόλοιπων ειδών[4][5].

Το 2003 η ευρωπαϊκή αποστολή Mars Express, ανακάλυψε υψηλή συγκέντρωση μεθανίου στον Άρη. Στη Γη το μεθάνιο παράγεται από βακτήρια στο υπέδαφος και στο πεπτικό σύστημα ορισμένων ζώων. Αντίστοιχα, το μεθάνιο στον Άρη, πρέπει να παράγεται από κάποια έμβια πηγή ή να είναι αρχαίο και παγιδευμένο στο υπέδαφος από όπου απελευθερώνεται σταδιακά μέσω ρωγμών της αρειανής επιφάνειας.

Τον Αύγουστο του 2012 έγινε η αποστολή της NASA του οχήματος Curiosity στην επιφάνεια του Άρη, με στόχο να διερευνήσει αν υπήρξαν στον Άρη συνθήκες ώστε να φιλοξενήσει μικροβιακή ζωή. Εξαρχής οι χημικές και ορυκτές ενδείξεις έδωσαν θετική απάντηση για έντονα μεταβλητές αλλά πολύ υψηλές συγκεντρώσεις μεθανίου, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και από τη δεύτερη αποστολή Curiosity το 2019. Αναμένονται περαιτέρω αναλύσεις για ασφαλή συμπεράσματα[6].

 

Προσπάθειες Εντοπισμού και Επικοινωνίας

Η απόδειξη της ύπαρξης ζωής θα πρέπει να προέρχεται από στοιχεία για κάποιο χαρακτηριστικό βιολογικό προϊόν, όπως το μεθάνιο ή το διοξείδιο του άνθρακα, ή από κάποιο ραδιοσήμα οργανωμένο σε δομή με τάξη, ώστε να αντιμετωπιστεί ως μήνυμα. Τα βιολογικά παραπροϊόντα, εξαρτώνται από το είδος της ζωής, που όμως μπορεί να μη μοιάζει σε τίποτε με τη γήινη, ενώ το ραδιοσήμα προϋποθέτει ότι έχουμε στρέψει τις αντένες μας τη σωστή στιγμή, προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό, όσο και αν ακούγεται απλό, στην πράξη είναι εξαιρετικά δύσκολο. Μέσα από το τεράστιο πλήθος ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων με τις οποίες είναι πλημμυρισμένο το διάστημα, απαιτείται συντονισμός στη μία και μοναδική συχνότητα του σήματος, –που δεν τη γνωρίζουμε- και εκπέμπεται από μια μικρή περιοχή του σύμπαντος, ως παραμορφωμένο ασθενικό σηματάκι, που ταξιδεύει από πολύ μακριά. Όλο αυτό το εγχείρημα μοιάζει σαν να ψάχνει κανείς «ψύλλους στα άχυρα». Παρόλα αυτά η ελπίδα να επικοινωνήσουμε με άλλα όντα παραμένει ζωντανή και η αναζήτηση δεν εγκαταλείπεται.  Αντιθέτως εντείνεται, εξελίσσεται και διευρύνεται διαρκώς.

Τα επιστημονικά προγράμματα για εντοπισμό μηνυμάτων από πολιτισμούς άλλων πλανητών χαρακτηρίζονται γενικά ως SETI (Search for extraterrestrial intelligence), δηλαδή αναζήτηση για εξωγήινη νοημοσύνη). Σήμερα ραδιοτηλεσκόπια σαρώνουν το σύμπαν και υπερυπολογιστές αναλύουν τα σήματα που έρχονται από το μακρινό διάστημα, όμως  στην αρχή τα πράγματα ήταν απλοϊκά.

Δε θα ήταν αδόκιμο να ισχυριστεί κανείς ότι οι πρώτη ιδέα για επικοινωνία με εξωγήινους ανήκει στον Τέσλα, όταν το 1896 πρότεινε τον ασύρματο που είχε κατασκευάσει για επικοινωνία με Αρειανούς. Πέρασαν 60 χρόνια από τότε, ώστε να χρηματοδοτηθεί το πρώτο, πρόγραμμα SETI. Το 1957 κατασκευάστηκε, από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο το ραδιοτηλεσκόπιο «Big Ear» (Μεγάλο Αυτί) προκειμένου να εντοπίσει πιθανά σήματα εξωγήινων πολιτισμών.

wowΤην ίδια περίοδο οι Σοβιετικοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το SETI, κατασκευάζοντας πανκατευθυντικές κεραίες. Παράλληλα σε διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο άρχισαν να δημιουργούνται αντίστοιχα προγράμματα.

Είκοσι σχεδόν χρόνια μετά την κατασκευή του, το 1977, το Big Ear, ανίχνευσε ένα ιδιόμορφο ισχυρό σήμα. Τα χαρακτηριστικά έδειχναν ότι πρόκειται για σήμα-μήνυμα με εξωγήινη προέλευση, που ονομάστηκε «Ουάου!» Καταγράφηκε μόνο μια φορά και δεν εντοπίστηκε ξανά ποτέ.

Το 1984 ο Καρλ Σαγκάν (Carl Sagan), σε συνεργασία με άλλους σημαντικούς ερευνητές ίδρυσαν το ίδρυμα με όνομα SETI. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως, σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά κέντρα του διαστήματος σε όλο τον κόσμο. Σκοπός των προγραμμάτων, που τρέχουν στο SETI, είναι η έρευνα, η κατανόηση και η εξήγηση της προέλευσης της ζωής στο σύμπαν, καθώς και η εξέλιξη της νοημοσύνης.

Πρόσφατα, το 2019, στο μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ως τώρα, με το όνομα Fast, στην Κίνα, ανιχνεύθηκε για τρίτη φορά, μετά το 2012 και το 2015, το σήμα FRB 121102. Προέρχεται από έναν νάνο γαλαξία, που απέχει τρία δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Οι εκπομπές FRB είναι σπάνιες[7], πληρούν τις προϋποθέσεις να είναι τεχνητά σήματα, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα αδυνατεί προς το παρόν να προσδιορίσει το είδος της πηγής[8].

Η πρόσφατη τεχνολογική εξέλιξη συνεχίζεται με τις συστοιχίες ραδιοτηλεσκόπιων ισχυρής διακριτικής ικανότητας ανίχνευσης. Μετά από 120 περίπου χρόνια ύστερα από τις αρχικά απλοϊκές απόπειρες, η επιστημονική κοινότητα πλέον θεωρεί ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν είμαστε μόνοι και αντιμετωπίζει με μεγάλη ένταση την ανίχνευση εξωγήινης παρουσίας πολιτισμών στο σύμπαν.     

Μολονότι αναπτύσσονται διαρκώς προγράμματα, αφιερώνονται σημαντικοί  πόροι οικονομικού και ανθρώπινου δυναμικού με τα πεδία ανίχνευσης να διευρύνονται με γεωμετρική πρόοδο, ακόμα δεν έχει εντοπιστεί τίποτε. Παρ’ όλη την πρόοδο, δεν επαρκούν ακόμη οι πόροι για εξαντλητική αναζήτηση, ούτε καν του δικού μας γαλαξία. Εν τούτοις, αν τελικά, διατηρηθούν τα αποτελέσματα της ραδιοφωνικής σιγής, αυτό δεν αποτελεί τεκμήριο που αποκλείει την ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών. Σημαίνει πιθανώς ότι οι «άλλοι», δεν επικοινωνούν με ραδιοκύματα.

Προσπάθεια επικοινωνίας γίνεται εκτός από την ανίχνευση και με εκπομπές σημάτων. Η πρώτη απόπειρα έγινε με τα  διαστημικά σκάφη Pioneer10 και Pioneer11, τα οποία αφού ολοκλήρωσαν την αποστολή τους, αφέθηκαν ελεύθερα να κινούνται προς το μακρινό διάστημα με ενσωματωμένη πάνω τους από μια χρυσή πλάκα με μηνύματα για όποιον τα εντοπίσει. Το 1974 σε τελετή για την τεχνική αναβάθμιση του ραδιοτηλεσκόπιου Αρεσίμπο στο Πόρτο Ρίκο, εκπέμφθηκε το πρώτο ραδιομήνυμα προς το διάστημα. Η εκπομπή έγινε μια και μοναδική φορά και διήρκεσε τρία λεπτά της ώρας με στόχο το σμήνος αστέρων Μ13, που απέχει 25.000 έτη φωτός. Το σήμα σχεδιάστηκε από τον  Ντρέικ  σε συνεργασία με τον Καρλ Σαγκάν και άλλους, ώστε να περιέχει πληροφορίες σχετικές με την ανθρωπότητα. Για να φτάσει στον προορισμό του, θα περάσουν περίπου 25.000 χρόνια και αν απαντήσουν, μετά από άλλα 25.000 χρόνια περίπου, περιμένουμε την άφιξη της απάντησής τους. Έτσι, το μήνυμα αντιμετωπίζεται περισσότερο ως επίδειξη της τότε τεχνολογίας, παρά ως απόπειρα για επικοινωνίας με εξωγήινους πολιτισμούς.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάρα πολλές εκπομπές σημάτων με πρόσφατη (2018) την εκπομπή του ινστιτούτου ΜΕΤΙ. Πρόκειται για ένα διαρκές σήμα που θα εκπέμπεται προς τον πλανήτη του πιο κοντινού μας άστρου, του Εγγύτατου (Proxima) του Κενταύρου, που απέχει 4,22 χρόνια φωτός.

 

Πιθανές Εξηγήσεις του Παραδόξου

octΗ ως τώρα αδυναμία επαφής με εξωγήινους πολιτισμούς έχει διάφορες πιθανές αιτίες, όπως να μην υπάρχουν, ή να είναι εξαιρετικά σπάνιοι, ή να μην έχουν εξελιχθεί ώστε να επικοινωνούν ή ακόμη και να έχουν χαθεί ή να έχουν περάσει σε άλλα, ανώτερα στάδια εξέλιξης.

Ενδεχόμενο είναι, επίσης, ότι η μορφή της εξωγήινης ζωής διαφέρει εντελώς από την δική μας όπως επιβεβαιώνεται από τη NASA, όπου αναπτύχθηκε η δομή «hachimoji» αντίστοιχη με το DNA, η οποία μπορεί να παράξει μορφές ζωής, τις οποίες δεν έχουμε φανταστεί ακόμα. Χρειάζεται να επανεξεταστεί τι πραγματικά ψάχνουμε, όταν αναζητούμε άλλες μορφές ζωής[9].

Είναι γεγονός ότι δε γνωρίζουμε ακριβώς ποιά είναι τα όρια μεταξύ υλικής και ενεργειακής υπόστασης, όπως επίσης δε γνωρίζουμε αν υπάρχουν άλλες εκδηλώσεις της φύσης που δεν έχουμε ακόμη ανιχνεύσει. Δε γνωρίζουμε πώς λειτουργεί η συνείδηση μα ούτε και τι είναι ακριβώς η ζωή. Δεν μπορούμε να βγάλουμε βέβαια συμπεράσματα ακόμη και για την «υλικότητα» -όπως νοούμε σήμερα την υλικότητα- άλλων εξωπλανητικών οντοτήτων. Άλλωστε, σε όλες τις θρησκείες και παραδόσεις είναι δεδομένη η ύπαρξη οντοτήτων που δεν έχουν υλικό φορέα.

 

Επαφές

Υπάρχει η πεποίθηση, σε διάφορους κύκλους ερευνητών, ότι ήδη έχουν γίνει επαφές με εξωγήινους πολιτισμούς, ακόμη και στην αρχαιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούν ότι υπάρχει αποσιώπηση του γεγονότος από τις αρχές, αλλά και από τους εξωγήινους επισκέπτες.

Υπάρχουν πλήθος στοιχεία αρχαιολογικής, μυθολογικής και ανθρωπολογικής προέλευσης από αρχαίες παραδόσεις που είναι δυνατόν να ερμηνευθούν ως επαφή εξωγήινων με λαούς σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Με συγκριτική μελέτη διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχουν αναμφισβήτητες ομοιότητες θεών, ημιθέων και ηρώων από κάποιες μυθολογίες, που αναφέρονται ότι ήρθαν ως επισκέπτες από τον ουρανό. Κυρίως οι αναφορές αφορούν επισκέψεις από το πλανητικό σύστημα του Σείριου και από τον πλανήτη Αφροδίτη. Ο σκοπός των επισκέψεων συνήθως αναφέρεται ως εκπολιτιστικός και υποστηρικτικός για την επιτάχυνση της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Σε αυτή την περίπτωση οι εξωγήινοι φέρνουν τις τέχνες, τις επιστήμες και τα γράμματα, τη φωτιά, την αστρονομία, την καλλιέργεια της γης και άλλες γνώσεις[10].

Αξίζει να αναφερθούν κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως είναι, ο Οάννες της βαβυλωνιακής μυθολογίας που λέγεται ότι ήρθε από τον Σείριο. Κατοικούσε στον Περσικό κόλπο και είχε μισό σώμα ψαριού και μισό ανθρώπου. Την ημέρα έβγαινε από το νερό και δίδασκε τους ανθρώπους τη γραφή, τις τέχνες και τις διάφορες επιστήμες, ενώ τη νύχτα ξαναγύριζε στη θάλασσα.

Ιδιαίτερη ομοιότητα παρουσιάζει η φυλή Ντόγκον που πέρα από τις ανεξήγητα ακριβείς αστρονομικές γνώσεις της μυθολογίας τους, λατρεύουν τους Νόμμο οι οποίοι είναι θεότητες που σε απεικονίσεις της φυλής αναπαρασταίνονται ως αμφίβια, ερμαφρόδιτα και ιχθυόμορφα όντα, όμοια με τον Οάννες. Οι Νόμμο αναφέρονται ως Κύριοι του Νερού, Επιτηρητές, Οδηγοί και Διδάσκαλοι που σύμφωνα με τους Ντόγκον ήταν εκπολιτιστές και ήρθαν από τον Σείριο πριν χιλιάδες χρόνια με ένα παράξενο όχημα.

Τέτοιες μυθολογικές ενδείξεις προς το παρόν δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν επιστημονικά. Παρόλα αυτά αποτελούν ένδειξη ότι από τα πανάρχαια χρόνια οι άνθρωποι είχαν την πεποίθηση πως η προέλευση της ζωής μπορεί να είναι εξωγήινη.

Στην εσωτερική παράδοση θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχουν επιδράσεις από άλλα αστρικά συστήματα, μέσω πνευματικών ωθήσεων και ενεργειακής σύνδεσης. Άλλοτε αυτές οι εκπομπές φθάνουν στο υποσυνείδητο ευαίσθητων δεκτών και στη συνέχεια εκφράζονται με δράση στην καθημερινότητα, που βοηθά το εξελικτικό σχέδιο της ανθρωπότητας. Με κατάλληλες τεχνικές μπορεί κάποιος να επιχειρήσει συνειδητά να αφουγκραστεί τις κοσμικές ωθήσεις. Η συνείδηση, δίχως το βάρος και την αδράνεια του υλικού φορέα, μπορεί να ταξιδέψει σε όποιο μέρος του Κόσμου επιθυμεί, αρκεί να έχει την κατάλληλη έφεση, προστασία και εκπαίδευση.

              «Ταξιδεύουμε άφοβα σε απομακρυσμένους κόσμους και συγκεντρώνουμε πολλές γνώσεις. Οι δύσκολες
              συνθήκες που επικρατούν στις ατμόσφαιρες των πλανητών επηρεάζουν την καρδιά του ταξιδιώτη.

              Η αδελφή Ουρουσβάτι γνωρίζει την αίσθηση αυτών των μακρινών πτήσεων. Γνωρίζει πόσο ιδιαίτερα
              δύσκολο είναι συναισθηματικά για το λεπτό σώμα να επιστρέψει στη γη.

             Υπάρχουν πάντα επιπλοκές και χρειάζεται εξαιρετικό θάρρος κατά τη διάρκεια αυτών των εμπειριών.
             Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τα αρχεία μας για αυτές τις μακρινές πτήσεις, τότε θα αναγνωρίσετε τον
             βαθμό τόλμης που απαιτούν.»
                                                                                                                  
'Αγκνι Γιόγκα: Υπεργήινο - Η Εσωτερική Ζωή 

Μπορούν όλα αυτά να αποκλειστούν; Δε γνωρίζουμε με τη συμβατική γνώση ακριβώς ποια είναι η ψυχική ενέργεια, ποια είναι η ενεργειακή υπόσταση που χαρακτηρίζεται ως πνευματική, τι είναι η τηλεπαθητική σύνδεση. Γνωρίζουμε μόνο ένα μικρό ποσοστό της ύλης και της ενέργειας που αποτελούν το σύμπαν ή των νόμων που το διέπουν. Γνωρίζουμε, όμως, με βεβαιότητα ότι όλο αυτό το κοσμικό οικοδόμημα κάποτε είχε κοινή αφετηρία και ότι ο αληθέστερος χαρακτηρισμός για το σύμπαν είναι ότι όλα όσα περιέχει είναι ένα και αλληλοσυνδέονται. Ευφάνταστα, λογοτεχνικά αυτό το γεγονός αποδίδεται από τη φράση: «Είμαστε όλοι αστρόσκονη και θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα»[11]. Αυτή είναι η στερεή γνώση μας για τον Κόσμο. Ωστόσο, η αντίληψή μας περιορίζεται, καθώς διαμορφώνεται από τα γήινα βιώματα. Με αυτή την περιορισμένη αντίληψη προσεγγίζουμε και βιώνουμε τον χωρόχρονο. Ο χώρος και ο χρόνος πιθανό να έχουν εντελώς διαφορετικές ιδιότητες από αυτές που τούς αποδίδουμε και οι χωροχρονικοί περιορισμοί ενδέχεται να είναι απλώς και μόνο μια πλάνη.

Στη σύγχρονη εποχή, πέρα από τις ανθρωπολογικές παραδόσεις που μας συνδέουν με το παρελθόν, υπάρχει πλήθος αναφορών από όλα τα μέρη του πλανήτη, για επαφές ανθρώπων με εξωγήινες παρουσίες ή μαρτυρίες για αγνώστου ταυτότητας όντα ή αντικείμενα. Πολλές έχουν αποδειχθεί ψευδείς. Όμως δεν μπορεί να τεκμηριωθεί κάθε μαρτυρία ως ψευδής. Το πλήθος των ερευνητών που αρχειοθετούν τις αναφορές για υποψήφιες επαφές είναι μεγάλο. Ένας από τους πιο δημοφιλείς ερευνητές και συγγραφείς σε αυτό τον τομέα είναι ο Έριχ Φον Ντένικεν (Erich von Däniken), που θέτει στα βιβλία του δύσκολα ερωτήματα για να απαντηθούν με την ιστορική γνώση και την κοινή λογική. Καμία επιστημονική ή θεσμική επιβεβαίωση δεν έχει δει ακόμη το φως της δημοσιότητας. Πολλές είναι οι ερμηνείες που δίνονται για το μυστήριο που καλύπτει την υπόθεση των επαφών: πρόκειται για συνωμοσίες, είναι κρυφά στρατιωτικά πειράματα, δεν είναι έτοιμη η κοινή γνώμη να αποδεχθεί τις συνέπειες της επαφής μας με έναν άλλο εξωγήινο πολιτισμό, είναι φανταστικές μαρτυρίες, και άλλες πολλές.[12]

 

Η Γη: Παρόν και Μέλλον

Η τεxνολογία του ανθρώπινου είδους έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό εξέλιξης ώστε να προετοιμάζεται για τον εποικισμό του διαστήματος. Η Γη μπορεί να γίνει μια εστία, μια εξέδρα στο Διάστημα, πάνω στην οποία αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες και επιστήμες και κυρίως μια ανθρωπότητα με διευρυμένη συνείδηση και στόχο την ευημερία όλων των ανθρώπων, την αρμονική τους συνύπαρξη με όλα τα όντα του πλανήτη και την αναζήτηση της αλήθειας για τον Κόσμο.

Ο άνθρωπος με την τεχνολογία που διαθέτει μπορεί να φτιάξει μηχανές με τεχνητή νοημοσύνη. Μηχανές κατασκευασμένες από κυκλώματα πυριτίου, μέταλλα και άλλα τεχνητά υλικά. Επιπλέον, με εργαλείο τη βιοτεχνολογία είναι δυνατόν να εντάξει και οργανικά υλικά και μέλη, ίσως και έμβια τεχνητά όντα που θα εποικήσουν με διαστημόπλοια απομακρυσμένες περιοχές από τη μητρική Γη. Αυτές οι μηχανές θα μπορούν να αναπαράγουν αντίγραφά τους για διάφορες εργασίες. Ίσως σε αυτές τις αποικίες κάποτε λησμονηθεί η ανάμνηση της γήινης προέλευσης και διατηρηθεί στη μνήμη μόνο σαν μύθος. Ίσως αναπτυχθεί εκεί ένα είδος διάνοιας που μοιάζει με αυτό που λέμε συνείδηση. Αν αυτά τα όντα αναρωτηθούν για την προέλευσή τους, θα φανταστούν τον άνθρωπο που αρχικά τα κατασκεύασε ως θεό. Μήπως κάτι ανάλογο ισχύει με τη ζωή πάνω στη Γη; Κατ’ αναλογία, μήπως το DNA είναι προγραμματισμένο από έναν άλλο, ανώτερο μητρικό πολιτισμό και εμείς είμαστε απλώς μια αποικία του με κάποιο μικρότερο βαθμό εξέλιξης;

Ίσως κάποτε βρεθούμε σε θέση να γνωρίζουμε για άλλα σύμπαντα που εκτείνονται πίσω από τις μαύρες τρύπες[13]. Ίσως βρεθούμε σε θέση να προσεγγίζουμε επιπλέον διαστάσεις και πιθανώς θα ανακαλύψουμε τον τρόπο να σπάσουμε τους περιορισμούς του χώρου και του χρόνου και να επικοινωνήσουμε με οντότητες που κατοικούν πέρα από τα όρια από τα οποία περιορίζεται σήμερα η αντίληψή μας. Όμως την εποχή που διανύουμε, είμαστε επιστημονικά και εμπειρικά βέβαιο, ότι από όλα τα ουράνια σώματα που ταξιδεύουν στο σύμπαν, ένα είναι πανέμορφο και γεμάτο ζωή. Η Γη.

Ο σεβασμός της μάνας Γης είναι κάτι που περνάει από το χέρι μας και οφείλουμε εμπράκτως να τής τον αποδώσουμε. Με εξέδρα απογείωσης τον μητρικό μας πλανήτη, ας εκτοξεύσουμε την συνείδησή μας, να ταξιδέψει σε όλα τα πέρατα του Κόσμου. Ας ανοίξουμε κάθε αντένα, συνειδησιακή ή υλική, για να αφουγκραστούμε τη ζωή όπως εκπέμπει από κάθε γωνιά του άπειρου σύμπαντος.

 

Σημειώσεις

[1] The Space Academy: Every Black Hole Contains Another Universe – Equations Predict Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019
[2] The Space Academy: Astronomers Admit: We Were Wrong—100 Billion Habitable Earth-Like Planets In Our  
     Galaxy Alone,
Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019.
[3] Βικιπαίδεια : Χρονολόγιο του μακρινού μέλλοντος, Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019.
[4] Dailygalaxy: Η υπόθεση εξωγήινων χταποδιών, Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019.
[5] The Space Academy: New Research Claims Octopuses Came From Space, Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019.
[6] Νew York Times: NASA Rover on Mars Detects Puff of Gas That Hints at Possibility of Life, Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019.
[7] Από το 2007 ως τώρα έχουν καταγραφεί κάποιες δεκάδες παρόμοιες εκπομπές
[8] Την τρίτη επανάληψη ιδιόμορφου μηνύματος λαμβάνει κινέζικο ραδιοτηλεσκόπιο, Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019.
[9] In(telligent) Deep Analysis:  Η ΝASA βρήκε νέο DNA για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής, Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019.
[10] Science Friday: Relearning The Star Stories Of Indigenous Peoples, Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019
[11] LIFO: Διονύσης Σιμόπουλος, Είμαστε αστρόσκονη και θα γυρίσουμε στα άστρα, Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019.
[12] Time: Navy Confirms Existence of 'Unidentified' Flying Objects Seen in Leaked Footage, Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019.
[13] Οι Μαύρες Τρύπες, Πύλες σε Άλλα Σύμπαντα, Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019.

 

Βιβλιογραφία

• Κ. Γαβρίλης, Μ. Μεταξά, Π. Νιάρχος, Κ. Παπαμιχάλης, Στοιχεία Αστρονομίας & Διαστημικής, Β' Τάξη Γενικού
   Λυκείου
, Αθήνα, Υ.Ε.Π.Θ, Π.Ι.
• Τεμπλ Ρόμπερτ, Ο Άγνωστος Σείριος, Ωρόρα, Αθήνα, Δεκέμβριος 1976.
• Erich von Däniken, Chariots of the Gods? Unsolved Mysteries of the Past, Putnam, New York, 1968.
• Stephen Hawking, Σύντομες Απαντήσεις στα Μεγάλα Ερωτήματα, Πατάκης, Αθήνα 2018.
• «Launching the Alien Debates (part 1 of 7)». Astrobiology Magazine. NASA. 8 December 2006. Ανακτήθηκε
   στις 5 May 2014.

 

Σύνδεσμοι

• Βικιπαίδεια: Παράδοξο του Φέρμι, Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019.
• Βικιπαίδεια: Εξίσωση του Ντέικ, Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019.
• huffpost:  «Μόνοι στον χώρο» δεν σημαίνει και «μόνοι στον χρόνο»: Ο αστροφυσικός Νίκος Πράντζος μας μιλά
  για εξωγήινους πολιτισμούς και τη «Μεγάλη Σιωπή», 
Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019.
• ethnos.gr: Δρ. Σταμάτης Κριμιζής: Είμαστε μόνοι στο σύμπαν; Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019.
• Naftemporiki.gr: Αποστολή Dragonfly: Αναζήτηση ιχνών εξωγήινης ζωής στον Τιτάνα από τη NASA. Ανακτήθηκε
  Αύγ. 2019.
• Wikipedia: Intelligent design Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019.
• ScienceAlert: Here's Why The Idea of Alien Life Now Seems Inevitable And Possibly Imminent Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019.
• https://www.seti.org/ Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019.
 https://setiathome.berkeley.edu/ Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019.
• tovima.gr: Science: Νέα ευρήματα στον Αρη – Τι ανίχνευσε το Curiosity Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019.
• iefimerida.gr: Επικεφαλής της NASA: Είμαστε κοντά στον εντοπισμό εξωγήινης ζωής Ανακτήθηκε Σεπτ. 2019.

 

Λ.Κ.