config

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Σχολή Κοσμικής Συνείδησης
Σχολή Εσωτερικής Φιλοσοφίας και Ανάπτυξης

 

iamvlichos.gr
Κατάλογος και δικτυακό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων: "Ιάμβλιχος"

 

archive.gr
Αρχείο μελετών για τον Πολιτισμό...και άλλα!

Σελήνη - Ζώδια

Aquarius
Sun in Aquarius
29 degrees
Sagittarius
Moon in Sagittarius
19 degrees
Waning Crescent Moon
Waning Crescent Moon
25 days old
Powered by Saxum

Εκδόσεις Ιάμβλιχος

Η Ιέρεια της Θάλασσας
Η Ιέρεια της Θάλασσας
Γένεση αρχαίας ελληνικής θρησκείας
Γένεση αρχαίας ελληνικής θρησκείας
Το Κοσμικό Δόγμα
Το Κοσμικό Δόγμα

Νέα-Εκδηλώσεις

Ενημερωθείτε για πρόσφατες δημοσιεύσεις, δρώμενα και εκδηλώσεις.
captcha 

Μορφές

Τζίντου Κρισναμούρτι (1895-1986)

Αξιολόγηση Χρήστη: 4 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ανενεργά
 

«Η γη ανήκει σε όλους μας, είναι δική σας και δική μου. Δυστυχώς, όμως, έχουμε εθνικούς, οικονομικούς, και θρησκευτικούς φράχτες και ζώντας πίσω απ' αυτούς μιλάμε για αδελφότητα, για αγάπη, για ειρήνη, για Θεό. Για να γνωρίσουμε πραγματικά τί είναι Αγάπη πρέπει να ρίξουμε όλα αυτά τα φράγματα και είναι κάτι που πρέπει να το αρχίσει καθένας μας από τον εαυτό του».

krishnamurti1Ο Κρισναμούρτι (J. Krishnamuurti) γεννήθηκε στο χωριό Μαντάναπαλι, στις 12 Μαΐου του 1895. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις φωτεινές προσωπικότητες του πλανήτη μας. Μέσα από τον τρόπο ζωής του αλλά και με τις διαλέξεις του έσπειρε ιδέες και απόψεις που βοήθησαν την ανθρωπότητα στην συνειδησιακή της διεύρυνση. Η ιστορία του αρχίζει νωρίτερα από την γέννησή του. Το 1875 η Έλενα Πέτροβα Μπλαβάτσκι (H. P. Blavatsky) ιδρύει στην Νέα Υόρκη την «Θεοσοφική Εταιρεία», η οποία βασιζόταν σε εσωτερικές και μεταφυσικές διδασκαλίες, όπως της Καββάλα, των Γνωστικών, των Ινδουϊστών, των Βουδιστών κ.λπ. Οι ιθύνοντες της Θεοσοφικής Εταιρείας πίστευαν ότι στις αρχές του 20ου αιώνα θα ενσαρκωνόταν μία πνευματική οντότητα, πιθανώς αυτή που είχε πριν ενσαρκωθεί ως Χριστός και θα γινόταν ο νέος παγκόσμιος Διδάσκαλος.

Το 1909, τότε που ο Κρισναμούρτι ήταν 14 χρονών, θεώρησαν ότι αυτός ήταν το «εκλεκτό πρόσωπο», κάτι που διαπίστωσαν από τα εσωτερικά σημάδια που είχαν στα βιβλία τους και τα οποία μιλούσαν για την εμφάνιση αυτής της πνευματικής οντότητας. Η Θεοσοφική Εταιρεία με την τότε πρόεδρο την Aνι Μπέζαντ (Annie Besant) ήλθε σε συνεννόηση με τους γονείς του και πήραν τον Κρισναμούρτι και τον αδελφό του στην Αγγλία, ώστε να πάρει την καλύτερη δυνατή μόρφωση και εσωτερική εκπαίδευση και να ετοιμαστεί κατάλληλα για το έργο του.

Ιδρύθηκε το «Τάγμα του Αστέρος» το οποίο ανέλαβε ο ίδιος ο Κρισναμούρτι και μέσα από τις δωρεές των μελών του σύντομα απέκτησε μεγάλη περιουσία που περιελάμβανε ένα πύργο στην Ολλανδία με πολλά στρέμματα και εκατομμύρια λίρες. Το μέλλον του έμοιαζε λαμπρό και εύκολο. Ο ίδιος, ωστόσο, διακρινόταν για τη σεμνότητά του και την ταπεινοφροσύνη του, πράγμα που τον έκανε αρεστό σε όλους τους κύκλους των ανθρώπων. Ο Κρισναμούρτι δεν λειτούργησε ποτέ με εγωισμό, ήταν πάντα εσωστρεφής και αντικειμενικός με τον εαυτό του. Ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος ευαισθησίες και πάντα ο προβληματισμός του και οι αναζητήσεις του είχαν να κάνουν με το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι σχέσεις των ανθρώπων σε όλα τα επίπεδα ζωής, με μια ιδιαίτερη πόλωση στην πατρίδα του. Μέσα από την εκπαίδευσή του σε εξωτερικό και σε εσωτερικό επίπεδο, κατάφερε να αποκτήσει την διάκριση και την κατανόηση ενός Διδάσκαλου.

Εκείνη την περίοδο, μετά από διάφορες εσωτερικές εμπειρίες και το θάνατο του αδελφού του, αποφάσισε να διαλύσει το Τάγμα του Αστέρος και να επιστρέψει πίσω όλες τις δωρεές. Έμεινε μόνος, και άρχισε τις περιοδείες και τις διαλέξεις σε πανεπιστήμια και σε αίθουσες διαλέξεων. Ένιωσε ότι αυτό ήταν το ουσιαστικό του Έργο και σιγά – σιγά μέσα από τις ομιλίες του απέκτησε όχι ακριβώς οπαδούς, αλλά θα λέγαμε συνοδοιπόρους. Εκείνος απλά έδειχνε και χάραζε την διαδρομή και ο καθένας μπορούσε μέσα από την δική του ιδιαιτερότητα ως χαρακτήρας να την διασχίσει. Τα μόνα εφόδια ήταν, αγάπη και κατανόηση μέσα από την αγνότητα της ψυχής. Αφιέρωσε τον εαυτό του στο να βοηθήσει τους ανθρώπους ώστε να είναι απόλυτα και χωρίς όρια ελεύθεροι.

Ο Κρισναμούρτι δεν ανέπτυξε καμία φιλοσοφία ή θρησκεία, αντιθέτως μίλησε για πράγματα που αφορούν όλους εμάς στην καθημερινή μας ζωή, τα προβλήματα της ζωής στην σύγχρονη κοινωνία και την ανάγκη της ανθρωπότητας να απελευθερώσει τον εαυτό της από τα εσώτερα φορτία του φόβου, του θυμού, της πληγής και της θλίψης. Εξήγησε με μεγάλη ακρίβεια τις λεπτές λειτουργίες του ανθρώπινου νου, κι επισήμανε την ανάγκη του να επιφέρουμε στην καθημερινή μας ζωή μία βαθιά διαλογιστική και πνευματική ποιότητα.

Ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο μιλώντας σε μεγάλα ακροατήρια και σε άτομα για την ανάγκη μίας ριζικής αλλαγής στην ανθρωπότητα. Τα κείμενα και οι ομιλίες του διαβάζονται μέχρι και σήμερα και λειτουργούν ως οδοδείχτες στην εξελικτική πορεία κάθε ανθρώπου που αναζητά την αλήθεια της ζωής. Ίδρυσε σχολεία στην Ινδία, την Αγγλία και την Αμερική. Το σύστημα της εκπαίδευσής του, πέρα από την κλασική παιδεία, βασιζόταν στις αμοιβαίες αληθινές σχέσεις δασκάλων και παιδιών, που μάθαιναν μαζί για την ελευθερία της έκφρασης και της γνώσης του εαυτού τους.

Ο Κρισναμούρτι πέθανε στις 17 Φεβρουαρίου 1986 στο Οχάι της Καλιφόρνιας. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του επέτρεψε να ηχογραφούν και να μαγνητοσκοπούν τις ομιλίες του, έτσι ώστε μετά το θάνατό του να μπορεί οποιοσδήποτε να έρθει σε άμεση επαφή με όσα είχε πει χωρίς να χρειάζεται ενδιάμεσους ερμηνευτές ή σχολιαστές.

 

Τι είναι η Σκέψη; Τι είναι το Σκέφτεστε;

 

«Ζούμε και συμπεριφερόμαστε σύμφωνα με τη σκέψη μας.
Έχουμε αυτές τις κυβερνήσεις εξαιτίας της σκέψης μας, κάνουμε πολέμους εξαιτίας της σκέψης μας
-όλα τα κανόνια, τ’ αεροπλάνα, οι βόμβες, τα καταφύγια, όλα προέρχονται από τη σκέψη μας.
Η σκέψη έχει κατορθώσει τα θαύματα της χειρουργικής, έχει φτιάξει τους μεγάλους τεχνικούς και ειδικούς,
αλλά εμείς δεν έχουμε ερευνήσει ποτέ, τί είναι το να σκέφτεται κανείς.»

 

Ι.Π.