config

Νέα-Εκδηλώσεις

Ενημερωθείτε για πρόσφατες δημοσιεύσεις, δρώμενα και εκδηλώσεις.
captcha 

'Ολα τα Άρθρα

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Σχολή Κοσμικής Συνείδησης
Σχολή Εσωτερικής Φιλοσοφίας και Ανάπτυξης

iamvlichos.gr
Κατάλογος και δικτυακό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων: "Ιάμβλιχος"

archive.gr
Αρχείο μελετών για τον Πολιτισμό...και άλλα!

Σελήνη - Ζώδια

Cancer
Sun in Cancer
26 degrees
Capricorn
Moon in Capricorn
0 degrees
Waxing Gibbous Moon
Waxing Gibbous Moon
12 days old
Powered by Saxum

Εκδόσεις Ιάμβλιχος

Εναλλακτική Ιατρική

Θεραπεία με Άλατα Σούσλερ

Ο ανθρώπινος οργανισμός, ως σύνολο, έχει την ικανότητα να ισορροπεί διατηρώντας απλά το σώμα, το νου και το πνεύμα σε μια αρμονική συνεργασία. Τα πάντα υπάρχουν μέσα στον οργανισμό μας, έτσι ώστε διεγείροντάς τα κατάλληλα εκδηλώνεται η αυτοθεραπευτική τους ικανότητα, εξασφαλίζοντάς μας θεραπεία από κάθε ασθένεια και υγεία. Αυτή ακριβώς την δυνατότητα έχουν τα Ιστικά Άλατα Σούσλερ, τα οποία δίχως να συγκαταλέγονται στα χημικά φάρμακα δίνουν την απαραίτητη θεραπευτική ενέργεια στην ύπαρξή μας για μια δραστήρια και ισορροπημένη ζωή.

alata1 mΤα άλατα Σούσλερ ανήκουν στην κατηγορία των βιοχημικών αλάτων, γνωστά και ως ιστικά άλατα ή κυτταρικά άλατα ή tissue salts. Παρόλο που δεν είναι αρκετά γνωστά λειτουργούν ως θεραπευτική μέθοδο από τον 19ο αιώνα. Αποτελούνται από δώδεκα ενώσεις που χημικά ανήκουν στην κατηγορία των «βάσεων» ανοίγοντας μια νέα φάση στην ιατρική επιστήμη, την Βιοχημεία.

Η θεωρία της βιοχημείας ανακαλύφθηκε περίπου έναν αιώνα πριν, από τον βιολόγο Ρούντολφ Καρλ Βίρχοβ (Rudolf Virchow). Ήταν ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι το κύτταρο αποτελείται από νερό, ανόργανα και οργανικά συστατικά. Πίστευε ότι η παθολογία ξεκινά από το κυτταρικό επίπεδο και τον μεταβολισμό των κυττάρων. Το νερό, τα σάκχαρα, οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα του σώματος. Τα ανόργανα συστατικά όμως, αν και υπάρχουν σε πολύ μικρότερες ποσότητες, είναι ζωτικής σημασίας.

«Το σώμα είναι το οχυρό όπου έχει στρατοπεδεύσει η ύπαρξή μας».  
                                                                                                            Γιόζεφ Γιούμπερτ

Ο γιατρός και βιοχημικός Βίλχελμ Σούσλερ (Wilhelm Schuessler, 1821-1889), ήταν ο πρώτος που μελέτησε και οργάνωσε σε θεραπευτικό σύστημα τα άλατα, για αυτό και θεωρείται πατέρας των βιοχημικών αλάτων. Γεννήθηκε στη Γερμανία και σπούδασε Ιατρική και Ομοιοπαθητική, ενώ ήταν μαθητής του Σάμουελ Χάνεμαν (Samuel Hahnemamm). Ο Χάνεμαν είχε ενδιαφερθεί για αυτά τα ανόργανα κυτταρικά φάρμακα υπογραμμίζοντας την αξία τους, αφού μελέτησε τα παθολογικά τους αποτελέσματα και την θεραπευτική τους χρήση. Έκανε δοκιμές στο ασβέστιο, το θαλάσσιο αλάτι, το κάλιο και το πυρίτιο, που προετοίμασαν το δρόμο για τα υπόλοιπα άλατα των ιστών.

Δεν ήταν λοιπόν αφύσικο ο μαθητής του Δρ Σούσλερ να ακολουθήσει τα βήματά του και μετά από την μακρόχρονη εμπειρία του στην ομοιοπαθητική, να προσανατολιστεί αποκλειστικά στη χρήση ορυκτών ουσιών.

Η 2θεωρία του Σούσλερ βασίστηκε στο γεγονός ότι η δομή και η βιωσιμότητα του ανθρώπινου σώματος, εξαρτώνται από συγκεκριμένη ποσότητα και κατάλληλη σύνθεση των οργανικών συστατικών του. Χρειάζεται να εφοδιάζουμε το αίμα με τα δυναμικά μόρια, τα δώδεκα ιστικά άλατα, που προκαλούν δονήσεις και παρέχουν ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει σε σημαντικές συγκεντρώσεις μέταλλα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση των ιστών (όπως το ασβέστιο), αλλά και πολλά άλλα, σε μικρότερες συγκεντρώσεις, που ονομάζονται για το λόγο αυτό ολιγοστοιχεία. Τέτοια είναι το μαγνήσιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το κοβάλτιο, το φθόριο, ο φώσφορος κ.α. Αποδείχτηκε ότι τα ολιγοστοιχεία αυτά αποτελούν συστατικά των ενζύμων ή υπεισέρχονται στη σύνθεσή τους και ότι η απουσία των ολιγοστοιχείων βάζει σε κίνδυνο την υγεία, ενώ πολλές φορές καθιστά την ζωή αδύνατη.

«Η αρρώστια του σώματος είναι ίση προς την αρρώστια των κυττάρων του».  
                                                                                                                      Ρούντολφ Βίρχοβ

Σύμφωνα με τον Σούσλερ, κάθε διαταραχή στην μοριακή κίνηση των κυτταρικών αλάτων μέσα στους ζωντανούς ιστούς, που προκαλείται από την έλλειψη της απαραίτητης ποσότητάς τους, αποτελεί ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί με χορήγηση των ίδιων μεταλλικών αλάτων σε μικρές ποσότητες.

Αυτές οι ουσίες είναι σημαντικές και απαραίτητες για την εσωτερική σύνθεση και συνεπώς για την βάση, που δίνουν μορφή και καθορίζουν το είδος των ιστών εξασφαλίζοντας τα συστατικά για την σύνθεση του σώματος. Έχουμε στο σώμα μας δύο τύπους αποθεμάτων ιστικών αλάτων, ένα για να το χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση και ένα για επείγουσες περιπτώσεις. Όταν τα τοπικά αποθέματά μας εξαντληθούν, πρέπει να αντλήσουμε από τις βαθύτερες πηγές μας.

Τα ανόργανα ιστικά άλατα δεν είχαν γίνει κατανοητά και δεν είχαν εκτιμηθεί μέχρι πρόσφατα. Επειδή υπήρχαν σε μικρές ποσότητες στον οργανισμό θεωρήθηκε πως δεν έπαιζαν σημαντικό ρόλο. Τα ιστικά άλατα όμως είναι το ζωτικό τμήμα του σώματος και μας εξασφαλίζουν την καλύτερη λειτουργία των ιστών του οργανισμού.

Η θεραπεία με άλατα ιστών βασίζεται σε ομοιοπαθητικές αρχές που διατυπώθηκαν επίσημα για πρώτη φορά το 1873 όταν ο Σούσλερ, μετά από πολυετή έρευνα δημοσίευσε το άρθρο «Shortened Therapeutics» με το οποίο παρουσίασε επίσημα την Βιοχημεία, δηλαδή, την χημεία των συνθηκών της ζωής.

Σύμφωνα με τον Σούσλερ, όταν τα άλατα βρίσκονται σε κατάσταση ισορροπίας μέσα στον οργανισμό μας τότε οι κυτταρικές μας λειτουργίες είναι υγιείς. Όμως τα διάφορα σωματικά και ψυχονοητικά στρες που βιώνουμε με το σύγχρονο τρόπο ζωής μας, μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία σε κάποιο από αυτά τα άλατα, με αποτέλεσμα την σταδιακή αποδιοργάνωση όλου του οργανισμού. Υποστήριζε ότι κάθε φορά που στο σώμα μας υπάρχει έλλειψη κάποιου από τα βιοχημικά άλατα εκδηλώνουμε διαταραχές στο φυσικό και πνευματικό επίπεδο ενώ παράλληλα επηρεάζεται και ο μεταβολισμός μας.

Ενώ τα κύτταρα του οργανισμού μας έχουν την ικανότητα να απορροφούν από το αίμα τα συστατικά που χρειάζονται, σε διαταραγμένη υγεία αυτή η ικανότητα μειώνεται. Εάν λοιπόν υπάρξει έλλειψη ενός ή περισσοτέρων από των 12 αλάτων εμφανίζεται η ασθένεια, και εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικά μέρη του σώματος. Κάθε πόνος ή δυσάρεστη αίσθηση υποδηλώνει την έλλειψη κάποιου ανόργανου συστατικού του αίματος.

Το αίμα περιέχει το υλικό για κάθε ιστό του σώματος που παρέχει τροφή σε κάθε όργανο, βοηθώντας το να εκτελέσει τη δική του λειτουργία. Εφοδιάζοντας το αίμα με τα δυναμικά μόρια, τα 12 ιστικά άλατα, που προκαλούν δονήσεις και παρέχουν ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό, αγγίζουμε την ίαση της ασθένειας. Τα ιστικά άλατα αποτελούν την χημική βάση του αίματος και το αίμα οικοδομεί όλους τους ιστούς και τα υγρά του σώματος. Ένας σημαντικός μικρόκοσμος που είναι ικανός να καλύπτει κάθε ανάγκη που έχει το σώμα μας.

3Για την επανάκτηση της υγείας, λοιπόν, ο Δρ Σούσλερ πρότεινε να χορηγούνται τα άλατα που φαίνεται πως βρίσκονται σε έλλειψη στον οργανισμό. Την έλλειψη αυτή την καταλαβαίνουμε από την εικόνα του ασθενούς, κυρίως από τα παθολογικά συμπτώματα αλλά και από τις ενδείξεις στο πρόσωπο και στο σώμα.

Τα άλατα δίνονται σε πολύ μικρές δόσεις και «δυναμοποιημένα», δηλαδή, χρησιμοποιείται αραίωση της ουσίας και κρούση του διαλύματος, όπως στην παρασκευή ομοιοπαθητικών σκευασμάτων, ενώ συχνά δίνονται συμπληρωματικά με την ομοιοπαθητική θεραπεία.

Τα βιοχημικά άλατα δρουν σαν συντονιστές, σαν ενεργοποιητές πρωτευόντων και δευτερευόντων χημικών διαδικασιών μέσα στο σώμα μας (καταλύτες). Ωφελούν στη βασική λειτουργία των κυττάρων, και ειδικότερα στην ισορροπία των υγρών, στην πέψη, στην ελαστικότητα των κυττάρων, στην οξυγόνωση και στην ισορροπία καλίου/νατρίου.

Τα ΄Αλατα του Δρ Σούσλερ αποτελούν ένα αυτόνομο Θεραπευτικό Σύστημα που μπορεί να ασκηθεί από οποιονδήποτε γιατρό, ενώ παράλληλα μπορεί να συνδυαστεί και με οποιοδήποτε άλλο Θεραπευτικό Σύστημα έχοντας πάντα στόχο την ισορροπία και αρμονία ενός ανθρώπου που σφύζει από υλική και πνευματική υγεία.

«Το ανθρώπινο σώμα είναι η καλύτερη εικόνα της ανθρώπινης ψυχής».  
                                                                                                          Λούντβιχ Βιτγκενστάιν

Ενδεικτικά θα παρουσιάσουμε ορισμένες από τις ιδιότητες των 12 αλάτων που σύμφωνα με την καθοδήγηση των ειδικών και σε σωστές δοσολογίες μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά, επαναφέροντας την ισορροπία στην ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση της ανθρώπινης φύσης μας.

1. Calcarea Fluorica (Φθοριούχο Ασβέστιο) το «αλάτι των οστών». Έχει την ικανότητα να διατηρεί την ελαστικότητα των ιστών. Είναι χρήσιμο για την υγεία του δέρματος ή των αιμοφόρων αγγείων. Το άλας αυτό συνδέεται με την λειτουργία της ελαστικότητας στους τένοντες, στους σύνδεσμους, στο δέρμα και στα τοιχώματα των αγγείων. Bρίσκεται στην επιφάνεια των οστών, στο σμάλτο των δοντιών-αδαμαντίνη, στην επιδερμίδα και στα αιμοφόρα αγγεία.

2. Calcarea Phosphorica (Φωσφορικό Ασβέστιο) το τονωτικό. Δρα άμεσα πάνω στο συνδετικό ιστό, εξασφαλίζει την ανάπτυξη υγιών δοντιών και την υγεία των οστών. Αυτό το άλας είναι ο κύριος «οικοδομικός λίθος» του ιστού των οστών δίνοντας στερεότητα στα κοκάλα. Είναι απαραίτητο για την σωστή ανάπτυξη και διατροφή του οργανισμού και δημιουργεί την βάση για τους νέους ιστούς. Βρίσκεται στο πλάσμα του αίματος, στα αιμοσφαίρια, στο σάλιο, στο συνδετικό ιστό, στα δόντια, στα γαστρικά υγρά.

3. 4Calcarea Sulphurica (Θειικό Ασβέστιο) το καθαριστικό του αίματος. Είναι το μοναδικό που δεν υπάρχει από την φύση του μέσα στους ιστούς του σώματος. Τα συστατικά που το αποτελούν, το ασβέστιο και το θειάφι, είναι μέρη του σώματος και δρουν άμεσα πάνω στο συνδετικό ιστό διατηρώντας την ακεραιότητα των ιστών του σώματος. Δρα σαν φυσικό αντιβιοτικό, μπορεί να καθαρίσει το αίμα και τις μολύνσεις. Βοηθά το ήπαρ στην αφαίρεση αποβλήτων υλικών με τη ροή του αίματος. Στο παρελθόν πίστευαν πως βρίσκεται στη χολή αλλά αυτό είναι κάτι που δεν έχει αποδειχθεί.

4. Ferrum Phosphorica (Φωσφορικός Σίδηρος), το άλας των πρώτων βοηθειών. Μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα και δυναμώνει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Είναι σημαντικό φάρμακο για οξείες καταστάσεις, περιέχει δύο βασικά συστατικά, τον σίδηρο και το φωσφόρο τα οποία συνδέονται άμεσα με το αίμα. H σημασία του σιδήρου για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την σύνθεση της αιμοσφαιρίνης. Δρα ως οξυγονωτής (με τη μεταφορά της αιμοσφαιρίνης), αλλά και ως καταλύτης των οξειδώσεων.

5. Kali Muriati (Χλωριούχο Κάλιο), το τονωτικό των αδένων. Είναι ένα από τα κύρια συστατικά των μυών, των νεύρων, του αίματος και των κυττάρων του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα, τα κύτταρα του εγκεφάλου είναι αδύνατον να σχηματιστούν χωρίς την παρουσία του συγκεκριμένου συστατικού. Βοηθά στην καταστροφή των αποβλήτων υλικών παίρνοντας το ρόλο του «εκκαθαριστή». Συνήθως δεν χρησιμοποιείται σαν αρχικό φάρμακο αλλά στη 2η φάση μιας θεραπείας, ενισχύοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες του αρχικού φαρμάκου. Αυτό το άλας βρίσκεται στο αίμα, στα νευρικά κύτταρα και τους μυς.

6. Kali Phosphori (Φωσφορικό Κάλιο), η τροφή των νεύρων. Είναι ένα φάρμακο που ενδυναμώνει το νευρικό σύστημα, εξισορροπεί την ψυχολογική και σωματική υπερευαισθησία και εξασθένιση. Είναι αντισηπτικό και παρεμποδίζει την φθορά των ιστών. Βρίσκεται σε όλους τους ιστούς και κυρίως στα εγκεφαλικά κύτταρα, τους μυς και τα νεύρα. Ουσιαστικά, τονώνει τα νεύρα μας μεταφέροντας οξυγόνο ρυθμίζοντας την εσωτερική αναπνοή, φέρνοντας ζωντάνια και ζωτικότητα.

7. Kali Sulphuri (Θειικό Κάλιο), για τα δερματικά. Σχετίζεται με την ροή του οξυγόνου στα κύτταρα του αίματος. Διεγείρει επίσης τις αποτοξινωτικές διεργασίες του ήπατος. Είναι σημαντικό στην τροφή των κυττάρων και για την δημιουργία νέων. Το συναντάμε κυρίως στην επιφάνεια του δερματικού ιστού και αποτελεί βασικό συστατικό της λειτουργίας των επιθηλιακών κυττάρων.

8. Magnesia Phosphorica (Φωσφορικό Μαγνήσιο), το μυοχαλαρωτικό για τους πόνους και τους σπασμούς. Δρα στο μυϊκό σύστημα ως φυσικό «αντισπασμωδικό», σαν νευρικός σταθεροποιητής, ενώ βοηθά και στη θρέψη των νεύρων. Εξασφαλίζει τη ρυθμική και συνεχόμενη κίνηση στο μυϊκό ιστό και είναι σημαντικό φάρμακο για την καρδιά. Το φωσφορικό άλας μαγνησίου βρίσκεται άφθονο στο ανθρώπινο σώμα. Υπάρχει κυρίως στους μυς, στα νεύρα, στα δόντια, στα οστά, στη φαιά ουσία του εγκεφάλου και στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

59. Natrium Muriati (Χλωριούχο Νάτριο), ο διανομέας του ύδατος στο σώμα. Αποτελεί το βασικό συστατικό των κυττάρων, χωρίς το οποίο δεν επιβιώνουν, αφού έλκει το αναγκαίο για τον οργανισμό νερό, ρυθμίζοντας τα κυτταρικά υγρά. Έχει την δυνατότητα να επηρεάζει το ενδοκυτταρικό υγρό και να ρυθμίζει τις βιοχημικές δράσεις άλλων αλάτων. Το άλας αυτό υπάρχει σε κάθε υγρό και στερεό τμήμα του σώματος στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και στη φύση σε μεγάλες ποσότητες.

10. Natrium Phosphori (Φωσφορικό Νάτριο), ο αλκαλοποιητής. Το ανόργανο άλας που είναι η βάση του φαρμάκου ρυθμίζει την ποσότητα του νερού στο αίμα ενώ συμβάλλει και στην εξισορρόπηση των οξέων στον οργανισμό μας, διατηρώντας τα στην κατάλληλη συνοχή και λειτουργία. Είναι σημαντικό για την διατήρηση των οξέων και αλκαλίων των ιστών. Πολλά ψυχολογικά συμπτώματα έχουν την ρίζα της εμφάνισής τους εξαιτίας της οξύτητας στο αίμα. Βρίσκεται στο νευρικό και εγκεφαλικό ιστό, στο αίμα, στα νεύρα και στα ενδοκυτταρικά υγρά.

11. Natrium Sulphuri (Θειικό Nάτριο), το ηπατικό καθαριστικό άλας. Το θειικό Νάτριο απορροφά το νερό για να το αποβάλει από το σώμα, είναι σημαντικό για την ενίσχυση της διάσπασης και εξουδετέρωσης νεκρών κυττάρων. Δρα διουρητικά και αποβάλλει από τον οργανισμό τις άχρηστες ουσίες και το πλεονάζον νερό. Ουσιαστικά ρυθμίζει την πυκνότητα των υγρών στους ιστούς. Είναι σημαντικό σαν άλας του ήπατος ελέγχοντας την υγιή λειτουργία του. Είναι επίσης χρήσιμο στα τελευταία στάδια της πέψης.

12. Silicea (Πυρίτιο), ο αποτοξινωτής. Είναι το κυριότερο συστατικό του συνδετικού ιστού. Ο ρόλος του είναι ο καθαρισμός και αποβολή τοξινών από το κύτταρο. Είναι ο οικοδομικός λίθος που δίνει δύναμη και σταθερότητα και υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο σώμα στο συνδετικό ιστό. Αποτελεί σημαντικό συστατικό των κυττάρων των μαλλιών και των νυχιών, της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου. Δρα σαν μονωτήρας για τα νεύρα, επηρεάζει τα οστά, τις αρθρώσεις, τους αδένες, το δέρμα και τις βλεννογόνους μεμβράνες. Έχει βαθιά και μακράς διάρκειας εξαγνιστική δράση. Χρειάζεται προσοχή στην χρήση του.


Βιβλιογραφία

    • Μυλωνάκης Μανώλης, Φυσική Θεραπεία με τα Ιστικά Άλατα (Schuessler), Εκδόσεις AM Health, 2011.
    • Πρωτόπαππας, Μάριος, Υποστήριξη της Αυτοθεραπείας με Άλατα Σούσλερ, τεύχος 52, Holistic Life, 2012.
    • Ψύλλος Γιάννης, Βιοχημικά Άλατα Schuessler, Natural Helth Sience, Τεύχος 7, 2010, σελ. 27.


Σύνδεσμοι

    • www.homeopathy.gr
    •
http://www.eeof.gr
    • http://emedi.gr/
    • http://www.lifehub.gr


Ι.Φ.